PSPP – fri gratisvariant av IBM SPSS

Det är ofta med hjälp av statistik som vi prövar våra teorier och testar våra hypoteser. I takt med utvecklingen av internet har detta blivit allt lättare. Datamaterial finns att få tag på gratis för var och en av oss, t.ex. European social survey (europeansocialsurvey.org). Svårare kan det dock vara att göra analyser, då mjukvarabehövs för detta ändamål. De allra flesta som läst en kurs på högskola eller universitet har dock kommit i kontakt med mjukvara. Jag skulle tippa att de flesta som läst samhällsvetenskap kommit i kontakt med IBM SPSS (http://www-01.ibm.com/software/analytics/spss/). En hel del har säkert kommit i kontakt med Stata. Båda dessa program kostar pengar – SPSS rejält med pengar. Det finns alternativ, alternativ som är bättre. Själv använder jag R statistics, som är fri och gratis. Problemet med R är att det kan vara svårt att lära sig – speciellt om man inte har vana att skriva kod. Jag rekommenderar givetvis att man försöker. Men i denna post tänkte jag berätta om ett alternativ till SPSS. Det är ett program som lite ironiskt heter PSPP. Programmet är byggt för att så mycket som möjligt likna SPSS. På sin hemsida skriver man ”GNU PSPP is a program for statistical analysis of sampled data. It is a Free replacement for the proprietary program SPSS, and appears very similar to it with a few exceptions”.

programmet har de allra flesta nödvändiga funktioner för att göra bearbetning och analyser av data. Det går t.ex. att koda om variabler, att köra compute, att göra medelvärdesanalyser, anova och linjär såväl som logistisk regression. Såvitt jag har sett kan man dock inte göra multilevel-analyser. Till sin form liknar programmet även SPSS. Så har man använt SPSS under sin utbildning eller i annat sammanhang kommer man att känna sig hemma.

Jag har provat PSPP i både linux och OSX, och programmet fungerar utmärkt – även om något bättre i Linuxmiljö. PSPP finns vidare ofta i repositorerna till diverse Linux-distributioner, vilket gör att programmet är väldigt enkelt att ladda ner. Jag vet inte hur PSPP fungerar i Windowsmiljö. Men jag tror inte att det ska vara några problem. Gå in på internetsidan och läs mer: https://www.gnu.org/software/pspp/. Ladda ner och prova: https://www.gnu.org/software/pspp/get.html


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.